Jan Hjärpe
Jan Hjärpe är professor emeritus i islamologi. Han har publicerat ett stort antal böcker om den muslimska världen och om islam och är ledamot av Vitterhetsakademin. Jan Hjärpe är flitigt anlitad som expert av svensk massmedia och en efterfrågad föreläsare.
Revolution I Egypten
Bitte Hammargren, Jan Hjärpe, Mattias Gardell, Per Björklund
När 26-årige tunisiern Mohamed Bouazizi satte eld på sig själv i protest mot regimen blev det den gnista som tände en våg av revolutioner och upplopp i arabvärlden. Den tunisiska diktaturen föll snabbt och världens ögon riktades mot det egyptiska folkets kamp för att fälla Mubaraks regim. Miljoner människor visade att de var beredda att satsa allt.
Bitte Hammargren befann sig på Tahrir-torget i Kairo när Mubaraks betalda pöbel gick till attack mot demonstranterna. Mattias Gardell skriver om Det muslimska brödraskapet, en organisation som Västvärlden anser så farlig att den hållit Mubaraks diktatur under armarna. Per Björklund berättar om den politiska, fackliga och ekonomiska kamp som pågått en längre tid i Egypten. Jan Hjärpe ger en bakgrund till de senaste årens utveckling i arabvärlden.
Profetens mantel
Profeten Muhammeds mantel är en symbol för maktens legitimitet. I Profetens mantel behandlar Jan Hjärpe utvecklingen i den muslimska världen från den 11 september 2001 till och med avrättningen av Saddam Hussein i Irak den 30 december 2006.
Hjärpe går igenom händelseutvecklingen område för område och hur ”kriget mot terrorismen” förändrat livsvillkoren och den politiska situationen. Han behandlar ockupationerna av Irak och Afghanistan, valet som gav Hamas segern i Palestina, Israels angrepp på Libanon och utvecklingen i Iran.