Karin Henriksson
Karin Henriksson är bosatt i USA sedan 25 år tillbaka och rapporterar i Svenska Dagbladet och i flera andra medier. Hon har tidigare gett ut två böcker om USA. 2012 tilldelades hon Resumés journalistpris Guldkrattan.
Reagan
Möt maktmänniskan, myten och privatpersonen Ronald Reagan – och det land som fortfarande bär spår av hans presidentskap, i den första svenska biografin om en av 1900-talets största och mest kontroversiella politiker.
Ronald Reagan var en av 1900-talets största och mest kontroversiella politiker.
I den första svenska biografin över Reagan får vi följa hans väg mot toppen: från uppväxten, Hollywoodkarriären och kommunistjakten, via jobbet som storföretagstalesman, till guvernörsåren i Kalifornien. Mindre kända sidor av Reagans liv lyfts fram, som hans fascinerande förvandling från hängiven demokrat och fackordförande till rollen som förgrundsfigur för den konservativa rörelsen. Här beskrivs åren i Vita huset 1981–89 och presidentens omdiskuterade ekonomiska politik.
Reagan hyllas ofta för sin ideologiska renlärighet, men var i själva verket skicklig på att kompromissa. Han avskydde Sovjetunionen, men förhandlade med ärkefienden för att undvika ett kärnvapenkrig och gick till historien som presidenten som lyckades avsluta det kalla kriget.
Möt maktmänniskan, myten och privatpersonen Ronald Reagan – och det land som fortfarande bär spår av hans presidentskap.
En droppe svart blod
Barack Obama valde en svart identitet efter sin kenyanske far – inte vit, efter sin mor från Kansas. Presidenten lydde ”one drop rule” från slaveriets dagar, som dikterade att en människa med bara en droppe svart blod klassificeras som svart.
Karin Henriksson dissekerar i en personlig reportagebok det motbjudande rasbegreppet och tecknar den historiska bakgrunden: det blodiga inbördeskriget, årtiondena med apartheidlagar, men också kampen mot rasismen genom skapandet av Medborgarrättsrörelsen och senare Svarta pantrarna. Detta leder fram till dagens situation, med problem som fattigdom, brottslighet och missbruk bland afroamerikaner. Men Henriksson menar att utvecklingen är hoppfull: många av dagens ungdomar betraktar sig inte som vita eller svarta, utan är stolta över sin varierande bakgrund i multietniska städer som Los Angeles och New York.