Khaled Alesmael
Khaled Alesmael är född och uppvuxen i Syrien, med en turkisk mor och en syrisk far, och har svenskt medborgarskap sedan 2018. Han har arbetat som journalist i Mellanöstern, Nordafrika och flera europeiska storstäder och har vunnit ett flertal priser, senast ett specialpris för kortfilmen »Kaffe med Sukkar« på Göteborgs filmfestival 2019 och Sveriges Radios Novellpris 2020 för novellen »En tygväska med Damaskustryck«. Hans första bok romanen Selamlik, kom ut på svenska 2018 och finns översatt till tyska.
En port till havet
Det börjar med ett kuvert på hallgolvet: ett brev på arabiska i blått bläck mot vitt papper. År 2016 blir författaren och journalisten Khaled Alesmael kontaktad anonymt av en kursdeltagare från samma sfi i Göteborg där han själv går. Brevskrivaren, en »Damaskusbög« som han själv kallar sig, vill dela med sig av sin historia.
För Alesmael leder det hemliga brevet till beslutet att sammanställa delar ur ett journalistiskt projekt som löpt under ett tiotal år. Resultatet blir nio livsberättelser dokumenterade i varierande form som brev och intervjuer – ett slags arkiv av röster där skärningspunkten utgörs av minnet och dess vindlande processer. De flesta av dessa öden färgas av krig och flykt på ett eller annat sätt. Ändå är En port till havet en bok präglad av värme och av den akuta viljan att komma till tals. Här förenas berättelser om drömmar, åtrå och våld i önskan om en trygg plats – för att vi aldrig får glömma att den fria kärleken har ett pris.
Selamlik
Sibkiparken i Damaskus är platsen dit homosexuella män från hela landet tar sig för att träffas. Det är här 21-åriga Furat först får höra talas om Hammamer; stadens osynliga fristäder för bögar. I dessa offentliga badhus, där lukten av lagerblad och Aleppotvål fyller rummen, möts nakna män i den fuktiga ångan.
I en annan tid vaknar Furat i panik med vidöppna ögon på asylboendet i småländska Åseda. Han ligger i en pöl av svett i den smala sängen. I drömmen var han påtvingad en ögonbindel och hans händer var bakbundna. Han visste vad som väntade, han har sett klippen som sprids på internet; har sett vad Daesh gör med bögar. Han låser in sig på toaletten, tar pennan och börjar skriva.
Det här är berättelsen om Furats och andras resa till Fort Europa. Den bärs av förlust, skam, hat och bottenlös fruktan men i sprickorna gömmer sig också de brinnande passionerna, den glödande njutningen. Romanfiguren Furat lever i kampen för kärleken. Här är hans historia, skildrad för första gången någonsin.