Marcus Priftis
Marcus Priftis är författare, scenpratare och skribent. Han medarbetar regelbundet i Dagens Arena och Svenska Dagbladet och har tidigare skrivit den uppmärksammade debattboken Främling, vad döljer du för mig? (Leopard förlag 2012) samt Det otäcka könet (Leopard 2014). Senast är han aktuell med intervjuboken Från snack till verkstad: Antirasism i praktiken.
Från snack
till verkstad
Rasismen är en av våra mest brännande samhällsfrågor. Men diskussionen om rasism har ett nästan odelat fokus på vittnesmål, teori och analys – på att berätta om problemet. Frågan ”Vad bör göras?” får däremot sällan några praktiskt användbara svar. I kölvattnet riskerar hopplösheten att breda ut sig: beror frånvaron av lösningar på att det inte går att göra något?
Från snack till verkstad riktar strålkastarljuset mot de praktiskt arbetande antirasisterna. De är aktivister, privatpersoner, ideella organisationer och företag, och de gör allt från att hindra nazister att få fäste på orten till att skapa lönsamhet genom smartare normer. De drivs av olika värderingar och verkar på olika arenor, men de har en sak gemensam: de bidrar till ett Sverige med större mångfald och mindre rasism.
Från snack till verkstad är en bok om att mota rasismen från gatan, från internet, från fikarummet och från den offentliga statistiken. En bok som vill bryta vanmakten och inspirera till handling.
Det otäcka könet
Man föds inte till man. Man gör sig till det.
En riktig karl är herre på täppan, en klippa när det blåser och sin egen lyckas smed. Han sätter plikten framför allt, viker inte en tum – och hans manlighet får inte betvivlas.
Med inlevelse och humor analyserar Marcus Priftis manlighetens myter, mekanismer och motsättningar. Det otäcka könet är en bok om framgång, oberoende och rädslan för att inte klara bögtestet. Om järnmän och mäns hjärnor, om manliga relationer och relativ manlighet. Och om hur jakten på att vara man kan förstöra livet både för männen och deras omgivning.