Mattias Gardell
Mattias Gardell är professor i religionshistoria vid Uppsala universitet. På Leopard förlag har han gett ut Bin Ladin i våra hjärtan (2005), Tortyrens återkomst (2008), Islamofobi (2010) och är nu aktuell med Parabellum (2020). På annat förlag har han gett ut Rasrisk (2003) och Gods of the Blood: the pagan revival and white separatism (2003).
Foto: © Ola Torkelsson
Parabellum
En kändispolitiker och framgångsrik vårdföretagare hittas avrättad i centrala Stockholm. Hennes kropp är arrangerad som en installation. Den skulle inte gömmas. Den skulle förevisas.
Mordet blir upptakten till en serie publika våldsbrott med rituella inslag som kulminerar påsken 2019, den kristna försoningshögtid då människans skulder skall lösas. Men inget är glömt. Inget är förlåtet.
Parabellum utspelar sig i en tid då rätten till vård efter behov satts på undantag. Det är en berättelse om kärlek och skuld, ofärdiga liv och ovärdig död, i en politisk thriller där gränsen mellan fiktion och verklighet är upplöst och hämndens möjligheter hägrar.
Parabellum är den första boken i en serie om kriminalkommissarierna Maria Paz och Arne Johansson.
Raskrigaren
Mangs var mannen som i skydd av natten satte hela Malmö i skräck. Mangs beskrevs efter gripandet som en förvirrad person. Varken media eller rättsväsende förstod att de hade att göra med en ytterst ideologiskt medveten rasist.
Den rasistiska seriemördaren Peter Mangs gäckade Malmöpolisen i nära ett årtionde. Han slog till i vardagen och sköt muslimer, svarta, judar, romer och ”rasförrädare”. Mangs räknade med att polisen aldrig skulle misstänka en prydlig, skötsam, vanlig, vit svensk. En riktig svensk. En som de själva. Han fick rätt.
När Mangs till slut greps förstod varken polis, åklagare eller media hans politiska motiv. Efter rättegången drogs en suck av lättnad. Den ensamme galningen var fast, problemet var löst. Men var det verkligen så enkelt? Steg för steg får vi följa Mangs och den värld som inspirerade honom. Terroristerna Mangs och Anders Behring Breivik följde samma handböcker, men skilde sig åt i val av offer och tillvägagångsätt. Gardell har talat med dem båda och låter läsaren ta del av den okända dialogen mellan mördarna. Dessutom talar Mangs far för första gången ut om sonens brott.
Dokumentärromanen Raskrigaren bygger på ett stort antal djupintervjuer med Peter Mangs, hans egna texter som aldrig tidigare offentliggjorts, den omfattande polisutredningen och intervjuer med anhöriga och en rad andra Malmöbor.
Revolution I Egypten
Bitte Hammargren, Jan Hjärpe, Mattias Gardell, Per Björklund
När 26-årige tunisiern Mohamed Bouazizi satte eld på sig själv i protest mot regimen blev det den gnista som tände en våg av revolutioner och upplopp i arabvärlden. Den tunisiska diktaturen föll snabbt och världens ögon riktades mot det egyptiska folkets kamp för att fälla Mubaraks regim. Miljoner människor visade att de var beredda att satsa allt.
Bitte Hammargren befann sig på Tahrir-torget i Kairo när Mubaraks betalda pöbel gick till attack mot demonstranterna. Mattias Gardell skriver om Det muslimska brödraskapet, en organisation som Västvärlden anser så farlig att den hållit Mubaraks diktatur under armarna. Per Björklund berättar om den politiska, fackliga och ekonomiska kamp som pågått en längre tid i Egypten. Jan Hjärpe ger en bakgrund till de senaste årens utveckling i arabvärlden.
Tortyrens återkomst
Tortyr har blivit vardag i Förenta staternas krig mot terrorismen, vilket bilderna från Guantánamo berättar. Men den har en gammal historia. Tortyr användes av amerikanska myndigheter mot slavar, kriminella och lösdrivare. Under det kalla kriget utvecklade CIA och Pentagon tortyrtekniker som spreds till allierade stater i Asien, Afrika och Latinamerika. Tidigare var tortyren hemligstämplad, nu sker den öppet, med världsopinionen som inbjudna vittnen.
Tortyrens återkomst blottlägger den ideologi som anser att tortyr är legitimt och ställer frågor om makt, motstånd och global ordning. Varför är det så tyst kring Guantánamo? När ska också amerikaner kunna ställas inför den internationella brottsmålsdomstolen i Haag? Och var finns protesterna från alla dem som säger sig slå vakt om mänskliga rättigheter?
Islamofobi
Anders Behring Breivik mördade 77 människor och sprängde det norska regeringskvarteret. Breivik är ingen isolerad galning, hans idéer finns i Sverige och över hela Europa. Bruna partier har valts in i parlamenten och deras budskap har smittat av sig på etablerade politiska partier och rörelser som kräver medborgartester, åsiktsregistrering, kartläggning och övervakning av muslimska medborgare.
Mattias Gardell granskar den islamofobiska tanketraditionen och analyserar fördomarna om muslimer. De påstås vara våldsbenägna, terrorister, kvinnoförtryckare och antisemiter som hotar demokratin och yttrandefriheten. Har vi blivit så vana vid en sådan diskussion att vi inte inser att den utgår ifrån ett rasistiskt skillnadstänkande?