Pierre Schori
Pierre Schori var Sveriges FN-ambassadör 2000–2004 under en av de mest omskakande perioderna i världsorganisationens historia. Schori var Olof Palmes medarbetare i internationella frågor, han har varit kabinettssekreterare i UD, biståndsminister, ledamot av riksdagen och Europaparlamentet, gästprofessor i New York och chef för FN:s fredsbevarande operation i Elfenbenskusten 2005–2007. Leopard förlag har utgivit Draksåddens år (2009), Vägen ut ur Afghanistan (2010) samt Elfenbenskusten. En utmaning för FN och Afrika (2011 ), skriven tillsammans med hans hustru Maud Edgren-Schori.
Foto: © Sara Appelgren
Minnet och elden
I 50 år har Pierre Schori varit aktiv inom internationell politik. Han var Olof Palmes nära medarbetare i internationella frågor och en central gestalt under Sveriges utrikespolitiska storhetstid.
I Minnet och elden publicerar Schori för första gången sina samtalsanteckningar från mötena med USA:s utrikesminister Kissinger, som bad Sverige vara kontaktlänk till Fidel Castro. I boken finns också skildringar av hemliga förhandlingar med Yasir Arafat och de israeliska ledarna för att få till stånd en uppgörelse i Palestinafrågan. Schori upplevde också många dramatiska händelser i det socialdemokratiska partiet och i svensk politik: IB-affären, Säpo-övervakningen, ubåtsfrågorna och inte minst får mordet på Olof Palme en central plats i hans minnen.
Pierre Schori blev senare statsråd, riksdagsledamot, ledamot av Europaparlamentet, svensk FN-ambassadör och befälhavare för FN:s blå baskrar i konfliktens Elfenbenskusten. Han träffade praktiskt taget alla politiska ledare i världen, i förhandlingar, medlarroller, eller i motstånd mot krig, förtryck och förföljelser. Hans memoar är ett oundgängligt bidrag till nutidshistorien och kommer nu även ut i storpocket.
Elfenbenskusten
Pierre Schori och Maud Edgren-Schori skissar bakgrunden till händelserna i Elfenbenskusten och ger en unik inblick i ett land i djup kris. De diskuterar gapet mellan säkerhetsrådets resolutioner och verkligheten i fält, kvinnors villkor i krig och den afrikanska ungdomens roll, samt afrikanernas egna synpunkter på demokrati.