Pramoedya
Ananta Toer
Pramoedya Ananta Toer (1925–2006) är utan tvekan Indonesiens främste författare och har skrivit ett 30-tal böcker. Han har jämförts med realistiska berättare som Dickens och Dostojevskij. Toer framförde ursprungligen berättelserna som tillsammans bildar Burukvartetten muntligt för sina medfångar under de femton år han var politisk fånge på ön Buru, då han var förbjuden att nedteckna något.
Burukvartetten är en storslagen romansvit om den moderna nationen Indonesiens födelse kring förra sekelskiftet, och består av fyra böcker – Människornas jord, Ett barn av alla folk, Fotspår och Glashuset.
Människornas jord
Indonesien 1898. Minke kommer från en förnäm javanesisk släkt och rör sig hemtamt bland de holländska kolonisatörerna. Han är intelligent och ambitiös, behärskar deras språk och är skolad i deras tankesätt. Men i det koloniala samhället nekas han samma rättigheter som de vita, gång på gång konfronteras han med dess ramar och begränsningar.
När han blir förälskad i Annelies, dotter till en holländsk affärsman och hans javanesiska konkubin, blir det början till ett uppvaknande. Tack vare Annelies och hennes familj förmår Minke bejaka sin indonesiska identitet och sitt eget folks traditioner, all dess skönhet och möjligheter men också dess grymhet och vrede.
Människornas jord är en gripande kärlekshistoria, och är första delen i romanserien ”Burukvartetten”.