Recensionsdatum 24 augusti 2022
Författare: Dan Andersson
Diagnos av ett system i kris
Det är kris både i förlossningsvården och i vården av äldre. Vi ser dagligen reportage om hur patienter vårdas i korridorer på de stora sjukhusen. Politiker gör blixtutryckningar och satsar mer resurser men problemen kvarstår.
Den tidigare chefsekonomen på LO, Dan Andersson, analyserar problemen inom svensk sjukvård och sätter siffror på hur stort förändringsuppdraget är. I boken redovisas nackdelar med de vanligaste politiska förslagen till lösningar och resultaten från länder som redan prövat.
Hur kommer det sig att ett rikt land som Sverige ha unikt få vårdplatser i en internationell jämförelse?
Dan Andersson var mellan åren 2000-2008 LO:s chefsekonom och har suttit i Karolinska Institutets styrelse.
Recensionsdatum 29 augusti 2022
Författare: Elinor Torp
Illustratör: Hanna Böhm
Skuggorna får ett ansikte
Nu kommer Vi, skuggorna som illustrerad utgåva, vackert tecknad av Hanna Böhm!
Aura kom i tron om att det här landet var någorlunda fredat från mygel och korruption. Hon visade sig ha fel. Wilder bodde i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år. "Jag var inte ens en hund i chefens ögon. Jag var skräp."
Sverige har fått ett laglöst arbetsliv där människor från fattiga länder jobbar under slavlika förhållanden. En ny typ av kriminalitet som inte myndigheterna kommer åt. Exploateringen pågår överallt. Människor sover inuti bilverkstäder, i skogen och på byggen. En rad politiska beslut har skapat det så kallade skuggsamhället där gömda arbetare lever i det tysta. I Vi, skuggorna får dessa gömda människor ett ansikte.
Elinor Torp är författare och journalist på Dagens Arbete. 2010 tilldelades hon Guldspaden för grävande journalistik. Vi, skuggorna kom först ut på Leopard Förlag 2019, 2021 romandebuterade Torp med boken Moderkakan.
Hanna Böhm, f. 1995, är illustratör och serietecknare boende och verksam i Stockholm. Hennes konst utforskar det personliga, det politiska och överlappet däremellan. Hon har ritat serier för bland annat Galago och Ottar, och är aktuell med en resande/vandrande utställning för Seriefrämjandet.
Recensionsdatum 29 augusti 2022
Författare: Henning Mankell
”Rosa vände sig om på golvet utan att vakna. Sofia trevade med sin ena hand över hennes hår. Hon hade flätor. Av alla syskon var det Rosa hon älskade mest.”
Samma dag som Sofias syster Rosa faller ihop på gårdsplanen utanför huset dyker en märklig pojke utan namn upp på vägen. Sofia, som nu är femton år, kämpar med sina motstridiga känslor. Den kalla oron för systern och febern som aldrig ger sig och det som vaknar i henne när hon tänker på pojken, månpojken.
I Henning Mankells uppföljare till Eldens hemlighet får vi fortsätta följa Sofia, flickan Henning träffade utanför sjukhuset i Moçambique, och hennes syster Rosas kamp med HIV/AIDS. Med ett poetiskt och lättillgängligt språk berättar Mankell en kärleksfull berättelse om systerskap och det ofattbara i att förlora personen som står en närmast.
Eldens gåta är andra delen i trilogin om Sofia och gavs ut för första gången 2001. I trilogin ingår även del ett, Eldens hemlighet, och del tre, Eldens vrede. Samtliga titlar i serien är fristående.
Böckerna om Sofia har belönats med Nils Holgersson-plaketten och Deutscher Jugendliteraturpreis.
Recensionsdatum 29 september 2022
Författare: Björn Wahlund
Foto: Elvira Glänte
En bok om att skapa matminnen.
Våra barndomar bygger i hög grad på matminnen. Att samlas runt mat och känna dofterna från köket är en del i banden som knyts mellan oss och vår omgivning. Anknytningen mellan förälder och barn kretsar ofta kring mat. Mat är näring, omsorg och på många sätt mötet med världen.
När Björn Wahlund, till yrket kock och kökschef på Riche och Teatergrillen, blev pappa var ambitionen glasklar. Han och sonen skulle laga mat tillsammans! Men sonens ”äter allt” byttes snart ut till mackor med bara smör. Från att förberedelserna och måltiderna varit lustfyllda och roliga förvandlades de till tjat, konflikt och kamp.
I relation till sin egen roll som pappa minns Björn de där matminnena som betytt så mycket för honom själv. Som han också vill skapa för sina egna barn. Att de, precis som han, ska minnas maten som åts och kärleken som var en del av tillagningen.
Inifrån sin verklighet har Björn Wahlund gjort en personlig kokbok för föräldrar och matintresserade fylld av sina bästa recept, personliga berättelser och knep när vardagen är fylld av matvägran och inspirationen lyser med sin frånvaro. Alla ska kunna samlas runt bordet!
Björn Wahlund är kökschef på Riche och Teatergrillen. Han har tidigare varit kökschef på Moderna museets restaurang och på Eriks Gondolen samt jobbat på bland annat Djuret, Linnéa&Peter och DeVille. Kalvdans och ostbågar är Björns kokboksdebut.
Recensionsdatum 25 oktober 2022
Författare: Sofie Axelsson
Hur marknadsskolan leker med vår framtid
I media rapporteras om betygsinflation, nedlagda friskolor som lämnar elever utan examen och kommuner som står kvar med problemen. I år fyller den svenska friskolan 30 år och den grävande journalisten Sofie Axelsson har granskat valfrihetens baksida.
Under valåret 2022 är frågan om friskolor hetare än någonsin med Socialdemokraternas flaggskepp att stoppa friskolornas vinstuttag. Men några av de viktigaste fenomenen i friskolebranchen har varit mindre synliga än de skandaler vi kunnat följa i medierna.
Idag kan en friskola etableras i en kommun trots att kommunen säger nej. Idag finns också politiska ledningar runt om i Sverige som säljer ut sina samhällsbyggnader – inte minst till friskolekoncerner. Och kanske viktigast av allt är den demokratiska urvattningen som sker när New Public management, lobbying och börshajar påverkar skolan i grunden.
Journalisten Sofie Axelsson har undersökt friskolereformens verklighet och konsekvenser för hundratusentals elever och föräldrar.
Sofie Axelsson (f.1992) är grävande journalist på Dagens ETC. Valfrihetens pris är hennes författardebut.
Recensionsdatum 31 oktober 2022
Författare: Linda Spåman och Håkan Westesson
En magisk berättelse
Caelia är 12 år och står på tröskeln till vuxenlivet. Linda Spåman är över 4 000 år och balanserar på gränsen till vansinne. I en oväntad vänskap invigs Caelia i häxkonstens förföriska värld och bestämmer sig för att utforska magins mörka och ljusa sidor.
I en förtätad berättelse med suggestiva illustrationer skapar Linda Spåman och Håkan Westesson en handbok i häxkonsten praktiker. Med ockulta kunskaper om magiska örter, spåkonst, drömtydning, kontakt med andevärlden och hedniska riter och ritualer så växer och utvecklas Caelia både som häxa och som kvinna i denna trollbindande bok.
Linda Spåman är konstnär, illustratör och författare. Hon har tidigare gett ut böcker som Misslyckat självmord i Mölndals bro (Bonniers 2011), Brf Ensamheten (Kolik 2013) och Den första Kvinnan (Kolik 2016). Som konstnär har hon ställt ut på de stora institutionerna.
Håkan Westesson är debuterande författare, producent och poddare. Sedan flera år tillbaka jobbar han för Göteborg Stadsteater men driver, vid sidan, ett flertal konst- och kulturprojekt.